Ensimmäisellä luennolla käsittelimme median eri ulottuvuuksia.  Mitä media on ja miten se vaikuttaa elämäämme?

Median vaikutus ihmiselämäämme on kasvanut merkittävästi viime vuosina.  Siitä on muodostunut kiistatta yksi tärkeä ulottuvuus, miltä emme voi enää välttyä. 

Medioita on olemassa erilaisia; hypermedia, sosiaalinen media, digitaalinen media, multimedia jne…  Sosiaalinen media, kuten Facebookin kaltaiset yhteisöpalvelut ja erilaiset foorumit, ovat olleet tänä päivänä kovasti puhuttanut aihe.  Eikä ihme. Esimerkiksi Facebookissa on jo noin 540 miljoonaa uniikkia kävijää, jotka käyttävät lähes päivittäin kyseisestä yhteisöpalvelua, missä jakavat elämänsä tapahtumia muille mm. kuvien, videoiden, kirjoitelmien ja äänen välityksellä.

Kun pohdiskelen median vaikutusta itseeni, huomaan että se on iso osa tavallista arkipäivääni. Aamulla ensimmäiseksi avaan tietyn radiokanavan, tämän jälkeen luen päivän uutiset yleensä internetistä,  tarkastan sähköpostit, netpostin (postin verkkopalvelu) sekä Facebookin. Skypenikin on jo auennut ja odotan mahdollisia videopuheluita eri puolella maapalloa asuvilta ystäviltäni.. Kun suosikki radio-ohjelmani loppuu avaan tarvittaessa television ja laitan sitä kautta musiikin pauhaamaan. Kun lähden kotoa, otan mukaani jonkinlaisen musiikkisoittimen/radion, matkassa kulkee myös supernopealla netillä varustettu matkapuhelin, missä Google, Facebook, Twitter, erilaiset videot, uutiset, Messenger, Skype, Spotify… ovat valmiudessa. Illalla tarkistan sähköpostini vielä uudelleen ja katson mahdollisesti kympin uutiset. Media on siis läsnä arjessani. Se kuuluu päivittäiseen elämääni ja on aina mukana.

Toisaalta nautin hetkistä jolloin pääsen mediasta hetkeksi eroon. Mökki, mitä 3G-verkot eivät vielä ole tavoittaneet, sähköä ei ole ja ylimääräiset pömpelit ovat vielä toistaiseksi jääneet kotiin, rauhoittaa mieltäni. Minun ei tarvitse olla koko ajan tavoitettavissa.