Ihmisten oppiminen jatkuu koko elämän. Varsinkin nyt kun elämme ns. suoritusyhteiskunnassa, elinikäinen oppiminen korostuu merkittävästi. Koko ajan on opittava lisää ja lisää entistä tehokkaammin ja monipuolisemmin, koko ajan on oltava ajan hermolla eikä mikään tunnu riittävän.

Elinikäiseltä oppimiselta emme kuitenkaan voi välttyä. Mielestäni erilaiset sosiaaliset media helpottavat arkipäiväisiä askareitamme huomattavasti ja säästävät kallista aikaamme.  On vaikea edes kuvitella elämää ilman sosiaalista mediaa.

Ennen menimme kirjastoon, nykyään ”googlaamme”. Ennen kirjoitimme muistiinpanoja ja kävimme luennoilla, nykyään näppäilemme muistiinpanomme taulutietokoneisiin eli tabletteihin ja katsomme verkkovideoluentoja aamupalapöydässä. Tietoyhteiskunta koetaan monesti negatiivisena asiana. ”ollaan koneiden ääressä” ”ei käydä ulkona” ”pelataan väkivaltaisia pelejä ja hakataan konetta” ”ei olla yhteydessä muuhun maailmaan” ”ei siellä netissä tarvitse koko elämäänsä jakaa”… tällaiset lauseet ovat varmasti monille tuttuja. Olen kuitenkin sitä mieltä, että eläminen tietoyhteiskunnassa ja tiedon äärellä helpottaa elämäämme kummasti. Säästämme aikaa, ja voimme käyttää sen halutessamme muuhun mielekkäämpään toimintaan.

Voimme oppia sosiaalisen median välityksellä melkeinpä missä vain ja milloin vain. Internet ja sosiaalinen media on lähes aina saatavilla.Tiedonhankinta on helpottunut esimerkiksi avoimien tietosanakirjojen kuten Wikipedian myötä todella paljon. Eipä tarvitse syysmyrskyssä painella kirjastolle, vaan voimme kotisohvalta vaivattomasti muutamalla klikkauksella etsiä vastauksen mietityttäneeseen asiaan. Voisiko oppiminen siis käydä yhtään helpommin? Monet kurssi- tai koulutusmateriaalit ovat myös kätevästi saatavilla verkossa. Kursseja pystymme suorittamaan myös verkkokurssin-muodossa, katsomalla videoluentoja, kirjoittamalla Moodle-alustoille ja keskustelemalla chateissa tai foorumeilla muiden oppijoiden kanssa. Ei ole väliä oletko 10, 30 tai 50-vuotias, kunhan osaat jotenkin tietokonetta käyttää, niin oppimateriaalit ja oppiminen ovat aina läsnä!